Wat doet de fysiotherapeut?

Tijdens een behandeling gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Naast de fysieke behandeling door de fysiotherapeut moet u thuis oefeningen doen voor meer kracht, coördinatie en lenigheid.

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend. Een grote groep vormen de cliënten met klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De klachten kunnen variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot het door een blessure niet optimaal kunnen presteren van topsporters.
De klachten kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na een operatie, ongeval of ziekte.

Wat doet de manueel therapeut?

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten in de wervelkolom, maar ook in de andere gewrichten. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken, het manipuleren of het “kraken”. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van die gewrichten verbeterd en is het makkelijker om een goede houding aan te nemen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
• Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
• Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
• Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
• Heupklachten.

Interesse gewekt?

Kijk voor meer informatie over fysiotherapie en manuele therapie op www.fysiotherapie.nl en www.nvmt.nl of bel voor informatie of voor een afspraak 0546-623330.